lördag 29 oktober 2016

Hälften socialbidragstagare

Häromdagen räknade jag ut mycket jag hade fått i utdelning under senaste månaden och när jag meddelade flickvännen att det  hade blivit 222 € svarade hon att det är ju halva Hartz IV. Jag hajade till. 
Här måste förstås kommer en liten förklaring om begreppet Hartz IV som antagligen inte är så mycket känd som i Tyskland. Runt förra sekelskiftet hade det blivit allt tydligare att Tyskland hade omfattande strukturella problem bland annat på arbetsmarknaden. Det fanns en vanlig a-kassa och någonting som kallades för a-hjälpen, lite lägre ersättning men ingen bortre parentes. Det fanns helt enkelt många personer som utnyttjade systemet och politikerna började prata om sociala hängmattor. Så 2005 gjordes slag i saken och socialdemokraterna (!) införde ett regelverk - som uppkallades efter Peter Hartz, f d styrelsemedlem i Volkswagen som senare åtalades för att hade lagt företagets pengar på lyxresor och prostituerade - som stramade åt reglerna rejält och som försvårade möjligheterna att få a-kassan. Numera fanns det bara en enda arbetslöshetsunderstöd med en bortre parentes om ett år, efter det väntade a-kassa II, i vardagligt tal kallat för just Hartz IV. I praktiken är det socialbidraget, eller försörjningsstöd som det heter i Sverige, och det ligger just nu på 404 € per månad till en ensamstående vuxen, sedan finns det olika nivåer till barn i olika ålder. Jag tror att de svenska beloppen ligger ungefär på samma nivå, med en riksnorm om sådär 3900 kronor.
Men tillbaka till att jag hajade till. En enda mening gjorde tydligt i vilken lyxig situation jag och många andra här befinner sig. Att inkassera halva socialbidraget utan att lyfta ett finger, bara genom att satsa lite pengar och ta en begränsad risk. Det är i sådana moment man borde tacka livet för att man har det så oerhört bra, att det verkligen är lyxproblem att invänta att månadsutdelningen äntligen kommer ligga på 500 €, mer än över fyra (!) miljoner människor i Tyskland har i månaden att leva för!

Önskar en trevlig helg, kanske med lite funderingar om det ena och det andra.    

2 kommentarer:

  1. Mycket bra insikt, trevliga helgtankar och kul med en liten tysk anekdot! Det är så lätt att jämföra sig "uppåt", att hamna i tankebanor som att "jag har inte lika mycket som si eller så". Det allra klokare skulle faktiskt vara att bara fokusera på ens egen situation. Mår jag bra? Har jag vad jag behöver? Vad kan jag förbättra?

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att finna sig i sin situation och inte jämför sig "uppåt", i synnerhet i vårt ekonomiska system där människor definierar sig mycket över sina materiella tillgångar. Det krävs att man fokuserar på det väsentliga, det som verkligen är viktigt och räknas i livet. //Dividend500

    SvaraRadera