onsdag 23 november 2016

Belgien, Sverige och jag - nödvändigheten av perspektiv

Under min tid på den svenska landsbygden inträffade en händelse som lämpar sig utmärkt som exempel till rubriken perspektiv. Det blev inbrott hos en tysk bekant i närheten och för att få ersättning från försäkringen krävdes såklart en polisanmälan, vilket jag också gjorde, då det var jag som upptäckte det. Med andra ord ett helt vanligt inbrott i en sommarstuga där ägarna är långt borta. Efter någon vecka ringde tyskarna upp mig och undrade om jag hade glömt att gå till polisen för att de hade inte fått någon reaktion från försäkringen. Jag sade som det var men gick ändå en gång till till polisen. De kollade ärendet igen och det visade sig att de inte hade skrivit husnumret för gatans namn var ganska lång och det fanns inte tillräckligt med plats i inmatningsfältet. Men polisen tyckte att det var oväsentligt för "brevbäraren känner dem väl". Först min invändning om att gatan var ganska lång, närmare bestämd 5,5 km, och att det bodde kanske 70-80.000 personer där gjorde de tveksamma, och allt gick slutligen vägen. 

Vad jag vill säga med det hela är att det alltid krävs hänsyn till perspektiv vid bedömningen av händelser och åsikter. När jag ger mig nu in i en liten serie om Belgien, Sverige och jag måste jag först ge er en liten inblick i hur förhållanden är här nere, annars kan det blir svårt att förstå det ena eller det andra. Vi spränger alltså ramarna för det rent ekonomiska och ger oss in i det politiska. Tanken om att skriva om belgiska förhållanden och det belgiska perspektivet på Sverige fanns redan ett tag, och när några bloggare här undrade om jag inte kunde skriva lite om detta bestämde jag mig för att göra slag i saken. Värt att tänka på är att inläggen kommer i oregelbundna avsnitt, lite när det finns tid, och att allt som återges är min personlig synvinkel. 

Så hur kan jag bo, leva och arbeta i Belgien utan att kunna några ord franska eller nederländska? Det här ska vara temat i första avsnittet som kommer om några dagar. 


5 kommentarer:

 1. Ska bli kul att läsa lite mer om hur det är i Belgien. Kan tänka mig att det är mycket som skiljer från det svenska samhället :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Jo, det är det verkligen, där jag bor är det liksom ett övergångsställe mellan det germanska och det romanska, på gott och ont ;) Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 3. Det här ska bli fantastiskt roligt att ta del av! Det känns inte som att Belgien är ett av de första länderna svenskar tänker på när de hör "flytta utomlands".

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot att få höra med om det "Belgiska-livet" som svensk.

  SvaraRadera
 5. Ska bli riktigt kul att läsa kommande inlägg! :)

  SvaraRadera