söndag 6 november 2016

Några kommentarer till Schildfats "Vägen till din första miljon" och Börjessons "Så här kan alla svenskar bli miljonärer"

Det här ska inte bli en fullvärdig recension, för recensioner ska skrivas av lärd folk som oftast har detta som sin leverne. Nej, jag ska bara dela några tankar som kom upp efter jag har läst färdigt två av mina tre böcker som kom häromdagen, och som annonserades i inlägget Nu ska det läsas!   
Till att börja med måste jag inse att jag gjorde fel. Jag gjorde fel i och med att jag läste Börjesson först, jag borde ha gjord tvärtom. Det är inte frågan om bra eller dålig, som det oftast blir fallet, men som jag tycker är mestadels fel, för att denna bedömning grundas för det mesta på personliga referenser om hur något bra eller dåligt ser ut, och det ligger som bekant i betraktarens öga; för att låna ett etablerat uttryck. Nej, min kommentar grundar sig på bedömningen av bokens funktion, vad är meningen och ändamålet och hur boken uppfyller sitt syfte. 
Alltså varför tvärtom? För att Schildfats Vägen till din första miljon erbjuder en allmän ingång till ämnet, inte mer eller mindre. Den är utan tvivel inspirerande och synnerligen tänkt till de som börjar intressera sig i ämnet, inte för de redan frälsta. Jag ser författaren framför mig som en underhållande föredragshållare som fångar sitt publik med konsten att på ett roande sätt sammanknyta olika aspekter till ett större sammanhang. I bokens repeterande stil blir det dock ibland lite ostrukturerad och vidlyftig, med tankegångar åt vänster och höger. Här tyckte jag var Börjessons Så här kan alla svenskar bli miljonärer en större vinst för mig personligen, även om titeln är lika plakativ som den ovan nämnda; men det ska ju säljas! Boken har en tydlig struktur, och innehållet är mer djupgående utan att förlorar läsaren ur sikte. 
Då jag redan är frälst tjänade Schildfats bok som repetition och bekräftelse medan Börjessons var mycket mer matnyttigt med en helhetssyn på hela problematiken. Avslutningsvis lämnade den ett större eftertryck, med en hel del nyttig information och några anekdoter som krydda , som visar tidlösheten i samspelet mellan begär och uthållighet samt balansen mellan att leva nu och tänker framåt.
Nu ska jag ta mig an den tredje boken, Investera som mästarna av Jonas Bernhardsson.

2 kommentarer:

  1. Det var mig duktigt tempo på läsningen måste jag säga, Bücherwurmen i dig kom fram. Jag känner igen mig väldigt mycket i dina tankar kring Tobias Schildfats bok, gillade genomläsningen men det kom inte jättemycket nytt.

    Fortsatt trevlig läsning!

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
  2. Nej, det var det verkligen inte. Sedan måste jag tillstå att jag inte läste hela boken lika noga som den andra, det var som sagt fel ordning.

    SvaraRadera