torsdag 29 december 2016

Hejdå Belgien och Degiro

Nej, nu ska man inte tro att jag flyttade ifrån Belgien och allt, så att säga hem till Sverige igen. Däremot drivs mina investerade pengar iväg och detta av följande anledning: Som bekant hade jag en depå hos Degiro, främst för att det är ganska billigt att kunna lägga småorder på ETFer och för att ha en del av mitt sparande i den valuta där jag också får min lön och som är valutan i det landet jag lever i.

Men nu kom den belgiska staten häromåret på att införa en finanstransaktionskatt, där just köp och sälj av ETFer ska kosta 1,32%. Det är kanske inte mycket men många bäckar små... Skatten var dock kopplad till att respektive bank eller mäklare skulle ha en anknytning till Belgien, en filial eller något liknande. Men nu finns ju nätmäklare och främst Degiro lär ha varit rätt framgångsrikt med att få belgiska kunder som inte vill betala skatten. Men nu ska det tydligen bli ändring på det.

Häromdagen fick jag ett meddelande av Degiro att de från och med första januari drar skatten, även om de i skrivande inte är tvungna till det men den belgiske staten trycker på. Om man inte vill att skatten dras får man ombesörja det själv, samtidigt som Degiro meddelar den belgiska skattemyndigheten hur mycket jag har sålt och köpt, och hur mycket jag fått i utdelningar. I så fall slår skattmasen till med 27% kapitalskatt.

Här faller alla mina planeringar och jag beslöt med detsamma att stänga kontot innan årsskiftet och flyttar allt över till mitt Avanza-konto. Jag kommer aktualisera alla mina mål och utdelningar och depåvärde och säger hejdå Degiro. 

4 kommentarer:

 1. Vilken hemsk avgift. Bra att du byter :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Det är det verkligen, jag fattar inte heller hur politikerna och samhället tänker här nere. På den ena sidan uppmanas folk att spara till sin pension samtidigt försvårar man för småsparare att lägga undan en slant per månad. Väldigt kortsiktigt! Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 3. Fy tusan, nästan så det kändes lite obehagligt. Hoppas att allt löser sig till det bästa. Vill också papssa på att önska dig ett gott nytt år! // Procentpanik

  SvaraRadera
 4. Jo, det har löst sig såtillvida att jag flyttade över alla pengar, efter nyår ska jag klura ut hur jag gör med dem. Tack och även ett gott nytt till dig!

  SvaraRadera