torsdag 12 januari 2017

Skatterna som drev mig iväg

Som jag skrev i ett tidigare inlägg avslutade jag mitt Degiro-konto och flyttade pengarna till Avanza. Kanske någon undrar vad det är för skatter som drev iväg mig och därför kommer här en närmare upplysning.

Degiro har ingen fysisk filial i Belgien utan är en nätmäklare i verklig bemärkelse. Låga priser, ett bredd utbud och omständigheten att man utan fysisk filial inte omfattades av de belgiska skatterna gjorde företaget mycket populärt, något den belgiska staten antagligen inte gillade. Vad jag har förstått är det fortfarande en rättslig gråzon hurtillvida Degiro kan omfattas eller ej, men faktumet är att den belgiska staten och Degiro gjorde en deal. Degiro drar börsskatten och betalar beloppet månadsvis till Belgien. Kunden informerades i mitten av december att det skulle gälla från och med den 1 januari 2017. Om man inte vill att skatten dras automatiskt får man ändra inställningen på sitt konto. Degiro drar då ingen skatt men lämnar en förteckning om alla transaktioner, alltså alla köp, sälj och utdelningar till Belgien. Sedan får man själv ta upp det i sin skattedeklaration, annars finns riken att man en vacker dag får ett brev på franska om sisådär fem sex sidor där de undrar ...

Vad är det nu för belopp jag pratar om? Köper man aktier får man betala modesta 0,27%, ETF (vid köp) och fonder (vid försäljning) kostar däremot 1,32%, sedan tillkommer förstås courtage. Sammanlagd pratar vi kostnader på uppemot 2% vid varje köp.

I och med att jag är lite förtjust i månadsutdelande ETF skulle utdelningarna beskattas med 30% kapitalskatt, den höjdes i år från 27%. Däremot togs det i år bort spekulationsskatten som fanns i Belgien 2015-2016. Under den tiden fick man dessutom betala 33% i skatt på vinsten om affären gjordes inom sex månader.   

För en vanlig småsparare är det i praktiken omöjligt att komma runt skatterna, ISK eller kapitalförsäkring är främmande ord, och jag är tacksam att framförallt den senare finns i Sverige.


7 kommentarer:

 1. Men du kan alltså ha svensk ISK och KF i Avanza trots att du är skriven i Belgien?

  SvaraRadera
 2. ISK är värdelöst till en utlandsboende,du får skatta ändå. Däremot fungerar en KF bra, inga problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men finns det ingen hake? Om inte, varför skaffar inte infödda belgare en svensk Avanzadepå med KF?

   Radera
  2. Kom på att frågan besvarades bara delvis. Visst kunde de skaffa Avanzadepå men för det första är det väl ganska osannolikt att en fransktalande i Belgien söker sig till en svensk sida som inte marknadsförs på kontinenten. Sedan vet jag faktiskt inte hur proceduren skulle se ut för jag hade depån innan jag flyttade. Kanske jag utser min tjej som testperson?

   Radera
  3. Det vore i och för sig kul att höra hur Avanza skulle tackla det, men jag frågar bara för att veta mina egna möjligheter att handla i Sverige om jag inte längre är skriven här, så det räcker bra att veta att det funkar att behålla depån, och kapitalförsäkringen.

   Radera
 3. Det är en försäkring som beskattas enligt gällande regel, jag kunde också ha en i Tyskland, men då blir det mer en livförsäkring som skulle kosta mycket mer i avgifter. Poängen är att den svenska kapitalförsäkringen i sin form inte finns t ex i Tyskland. KF och i synnerhet ISK är tecken på att man i Sverige har förstått att skapa förutsättningar att folk kostnadseffektivt börjar spara till sin pension. Här nere har känns det som att de lösningar som finns är ganska dyra bankprodukter som är visserligen knyten till kapitalmarknaden men som föder i grunden bara bankerna. Jag har en skattegynnad sparform i en pensionsfond som tar 2% i insättningsavgift och 0,7% förvaltningsavgift fast det är en indexfond. Jag anser också att Sverige även på detta område ligger lite längre fram än kontinenten, tänk bara allemansfonder eller PPM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag frågar av rent egoistiska skäl, även om just Belgien inte känns aktuellt för mig.

   Radera