fredag 24 februari 2017

Pensionssparande à la belge

Månaden har snart gått och jag fick konstatera att inte ett endaste inlägg hade kommit till. Nästa vecka är det redan dags igen för nästa summeringen och då bloggen inte bara ska handla om att summera månadens utfall kommer här ett litet inlägg om pensionssparande à la belge.

Merparten av mina investeringar sker ju som bekant i Sverige. En liten del investerar jag dock här i Belgien, och det är ett pensionssparande som jag började med januari 2013. På den tiden letade jag efter en möjlighet att pensionsspara på ett relativt billigt sätt. Då visste jag inte att jag skulle börja med den investeringsmodellen som jag håller på nu och som jag började så sent som våren 2015.

Möjligheterna att spara till pension på egen hand består här dels av att spara i dyra bankfonder, med köpavgifter upp till 5% och förvaltningskostnader upp till 2% - man behöver inte säga vem som är vinnaren här – dels finns det avdragsgilla indexblandfonder som jag slutligen valde. Köpavgiften är ”bara” 2% och förvaltningen kostar 0,7% per år. Fördelen är att man slipper börsskatterna som drev mig iväg från Degiro. Nackdelen är att man bara få spara ett visst belopp per år, i dagsläget är det drygt 9000 kronor, och 30% får dras av på skatten. Inga stora belopp med andra ord. Sparandetiden ska vara minst tio år och när man fyller 60 betalar man en engångsskatt på 8%. Visst går det att plocka ut pengarna innan tio år har gått men då kommer den belgiska skattestorsläggan... En dyr indexblandfond har förstås ingen större avkastning, under de fyra år jag har haft fonden avkastade den lite över 15%.


Även om det är ett relativt dyrt pensionssparande vill jag ändå hålla fast vid det, dels är det en investering i Euro, dels är det ett sätt att diversifiera. Jag ska fortsätta tio år till, sedan är betalas skatten och pengarna kan plockas ut. Under tiden fram till dess ska jag ha en fundering vad jag ska göra med dem, men det är en rolig uppgift, eller hur. 

5 kommentarer:

 1. Nu är jag ju inte så insatt men i mina öron låter det där pensionssparandet inget vidare. 8% i skatt när du har kämpat ihop pengar under lång tid. Vad är fördelen att investera i euro? Är det att du får din lön i euro och då slipper växlingsavgift? Det är lite knepigt för mig som aldrig bott och investerat utomlands att förstå, men du gör säkert rätt, du verkar vara en klok man.

  // Procentpanik

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för "du verkar vara en klok man", det hör man inte ofta. Anledningen är att det dels ger lite lägre skatt, dels har jag och kommer alltid ha min lön i Euro. Det känns annars lite konstigt att bo i ett land med en valuta och har merparten eller till och med allt av sparandet i ett annat land, även om det rör sig om Sverige. Sedan har jag ju investeringar i kronor och dollar, tillsammans med Euro ger det en bra diversifiering. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 3. Glömde säga att 8% i sammanhanget är inget större belopp, jämför med när du plockar ut en pensionsförsäkring i Sverige. Där skattas det med din inkomstskattesats och den är mycket högre än 8%.

  SvaraRadera
 4. Jag har själv alltid duckat för det orangea kuvertet, men det är numera så lätt att logga in med mobilt bank-id. Jag gick in för första gången i förrgår och gjorde mig kvitt auto-valda fondalternativet. För mig blev det totalt 4 st fonder (3 indexfonder: Globalt, Sverige, USA. Men sedan lät jag även en mindre procentsats stanna i räntebärande AMF Räntefond Lång. Jag lyckades emellertid att hålla omkostnaderna nere.

  SvaraRadera
 5. Det finns tyvärr inte denna möjlighet här nere, inte heller premiepension eller tjänstepension. Inga billiga indexfonder med andra ord. Utmaningen för min del kommer dock vara att jag ska få pension från tre olika länder, det lär ta två år innan man får besked från alla berörda.

  SvaraRadera