lördag 4 mars 2017

Nytt mått, relativeringar och nytt betyg

I min senaste summering gav jag mig själv icke godkänd gällande mitt andra investeringsmål, månadsutdelningen, som gick ju på 1.620 kronor. Jag har funderat lite om det här och kommit fram till att jag borde se på respektive månadsutdelning på ett annat sätt.

Mitt avkastningskrav ligger på minst 5%, det vill säga att om portföljen skulle ligga på 100.000 ska jag ha minst 5.000 i utdelning för hela året, eller 416 per månad. När jag nu konstaterade att portföljvärdet låg på 386.000 betydde det i praktiken att utdelningen borde ligga på 1.608, räknat på mina avkastningskrav. Nu var den i praktiken till och med lite högre, och jag borde i rättvisans namn jämföra månadsutdelningen med den förväntade avkastningen, inte med föregående månaderna; vilket jag från och med nästa månad också kommer göra.

Det nya betyget blir alltså godkänd.

4 kommentarer:

 1. Tack för ditt inlägg på min sida, och jag har kollat över din hemsida och tycker den är mycket fin. Mitt ursprungliga sparande kommer från sidan "Rika Tillsammans" där Jan Bolmeson stark förordar ett sparande för nybörjare "din ålder" i mitt fall 41 får representera andelen räntebärande fonder, och resen dvs 59% skall utgöras av passiva indexfonder. Jag har dock frångått konceptet och har numera 55% passiva indexfonder (högre risk) + 45% aktier. Som det är nu har jag väldigt lite i räntor, och har inga likvider att tala om. Frågan är hur illa jag kan bränna mig vid en börskrash?

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, även om jag tycker att jag inte har mycket att komma med, jämförd med andra bloggare. Det är mycket egna tankar och att då och då skriva svenska, något som nästan har försvunnit från min vardag. Angående räntesparande gäller dina nämnda tankar, jag känner också till dem. Problemet är bara att avkastningen har blivit så låg och att man då måste ingå en större risk. Kanske om tio år, när jag ska sluta med min anställning, kan jag tänka mig att ta in dem, vi får se. Tror också att frågan blir aktuell igen när börsen går ner ordentligt, för vi känner ju bara uppgångar de senaste fem sex åren.

  SvaraRadera
 3. Gött att du ligger över mål! Det gör mycket för motivation och fortsatt diciplinerat sparande. Att se sina tillgångar växa och att det faktiskt lönar sig att spara.

  // Procentpanik

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar! Det gör verkligen mycket att se att alla mål är uppfyllda och att allt rör sig i rätt riktning.

  SvaraRadera