onsdag 19 april 2017

Bye bye Axfood, Castellum och Skanska

Jag beslutade i dagarna att sälja alla aktier i Axfood, Castellum och Skanska, det är de sista stamaktierna jag har kvar för jag sålde bland annat Investor och Tele2 redan för några veckor sedan. Jag har resonerat en hel del om min strategi och har kommit fram till att en fågel i handen är bättre än tio i skogen. Vad menar jag med det?

De allra flesta utdelningsinvesterare här fokuserar på aktier som visar både en relativt hög och stigande direktavkastning samt en värdetillväxt över tiden. Sett över flera decennier har det gett en genomsnittlig avkastning på ungefär 10% per år. Fantastiskt, med andra ord, om man har gott om tid. 
Jag påpekade flera gånger att min investeringstid ligger på max tio år, det betyder att när jag fyller sextio ska jag senast sluta med mitt vanliga lönearbete och lever av kombinationen eget företag och kapitalinkomster, samtidigt som jag har mycket lägre levnadskostnader då framför allt huslånet är avbetalt. Siffrorna här ovan visar ju den historiska utvecklingen, och det är inte utan grund att den meningen alltid dyker upp i samband med investeringar på börsen. Om jag bara förlitar mig på värdetillväxten och nöjer mig med en direktavkastning på 4-5 % får jag hoppas att den tioårsperiod som kommer ligger i linje med historiken. Men på något sätt litar jag inte på det, och för att exemplifiera det tog jag hjälp av ordspråket. 

Så, hur ska jag göra framöver? Jag ska helt enkelt vidareutveckla den strategi som jag redan kör sedan några månader: Mina veckoinvesteringar går dels till korgen av preferensaktier, dels till korgen av utdelande ETFer. Avkastningen går till största delen till flera olika fonder som XACTHDIV, XACT OMXSB (här får jag förhoppningsvis mina 3-4 % avkastning av nordiska och svenska aktier till en betydlig lägre risk), Länsförsäkringar Tillväxtmarknad och Global indexnära. Här får det gärna bli en värdetillväxt, samt även en del utdelningar i de två första. Det här upplägget ger en genomsnittlig avkastning på circa 7 %, sista månaden nu var den till och med 9 % på årsbasis, en siffra jag är väldigt nöjd med. Samtidigt visade portföljen senaste månaden en tillväxt på 0,75 %, borträknad nyinvesteringar och utdelningar. 

Det är antagligen inte mycket om man jämför med aktieportföljer när börsen går bra, men det är just det som jag är lite skeptisk mot, när börsen i det stora hela har gått upp i sex-sju år, värderingarna är därefter. Visst är upplägget ovan mycket känslig mot räntehöjningar men det skulle i så fall (bara) betyda sjunkande portföljvärde. I och med att jag investerar regelbunden och har en bra kassa, skulle jag i värsta fall köpa till en högre direktavkastning.

Det här upplägget går mycket tvärs emot de flesta strategier, därför är jag tacksam för kommentarer. 

9 kommentarer:

 1. Kan man se din portfölj någonstans? Iom fonderna så ser jag inga problem med att sälja av Castellum, Skanska och Investor även om alla tre är stora innehav för mig :)

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen och tack för din kommentar. Jag håller på och ska lägga upp portföljen via Google sheets, vet i nuläget inte hur man gör. Ska kolla lite runt på olika bloggare, ha för mig att några förklarade hur man kommer fram till ett fint resultat. Mvh Dividend500

   Radera
 2. Att investera i fonder ger ofta högre avkastning än enskilda aktier. Framförallt långsiktigt ser jag billiga indexfonder som ett bra alternativ. Dock kan låga avgifter även de kosta en hel del avkastning på längre sikt. Har skrivit ett inlägg nyligen om hur förvaltningskostnader påverkar det långsiktiga resultatet negativt. Även jag är lite skeptisk till börsen i dagsläget. Känns som börsen gått otroligt bra sen 2008. Vi får se hur den går framöver. Har säkrat av lite vinster som istället är investerade i räntor kortsiktigt. Dessa pengar kommer antagligen gå till ett större framtida boende alternativt om något riktigt bra köpläge dyker upp.
  Annars gillar jag framförallt Axfood. Willys här är smockfullt samtidigt som dom smyghöjer priserna hela tiden. Känns som bolaget går mer än bra.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis för din kommentar. Jag läste ditt inlägg om förvaltningskostnader, lite gran är det priset till att minimera risken och för att kunna diversifiera. Jag har lite svårt att se varifrån en genomsnittlig värdetillväxt på 10 % ska komma när tom en dagligvaruhandlare som Axfood handlas till P/E 20. Mvh Dividend500

   Radera
 3. Ha ha, det här är näst intill sjukt! Förra veckan hade jag en "funderardag" Då jag gick igenom mina tillgångar och planerar för framtiden, lägger upp nya strategier eller reviderar gamla snarare.
  Jag kom fram till nästan exakt det du nu satt i gång. Jag har också relativt kort sparhorizont och vill få ut maximalt på den korta tiden (10-12 år) Första draget var att jag sålde av innehavet i Investor och köpte preferensaktier istället. Det blev en hygglig vinst eftersom jag köpte på 270 och sålde på 385.50:- Det var inget stort innehav och jag kanske går in igen om inv. skulle dippa rejält. Tankarna började snurra om jag skulle avyttra flera aktier till förmån för preffar men jag beslutade mig för att vänta lite.
  Jag vill tänka lite till innan jag beslutar mig.
  Så när jag nu läser att du gjort samma sak så kunde jag inte annat än brista ut i lite skratt :-) Well done, you did beat me this time!
  Det blev nästan en confirmation bias på detta.

  Mvh// Procentpanik

  SvaraRadera
 4. Hej Procentpanik, det är verkligen en slump, men kanske spelar åldern också in, jag såg ju att du kör också med en del preferensaktier. Jag tycker att varje månad få 7,5 % på årsbasis rakt in i portföljen, kontant, är inget att klaga på. Jag gillar kassaflödet och om jag ville kunde jag också konsumera upp, men jag väljer att fortsätta investera och höjer därmed ränta-på-ränta-effekten. Mvh Dividsend500

  SvaraRadera
 5. Härligt att läsa att vi börjar bli några nu som börjar gå mer mot etf.er som XACTHDIV och andra. Jag själv har nästan nu bara fonder och etf.er. Jag tror stark på den nya XACT fonden med riktigt stora och bra innehav. Som det är sagt från XACT så blir det en direktavkastning på 4% och utdelning i maj. Därför har även jag preffar och utländska etf.er för att få utdelning mera frekvent som varje månad och kvartalsvis.

  Mina innehav.
  http://leva-drommen.blogspot.se/p/portfoljen.html

  Mvh
  Leva drömmen

  SvaraRadera
 6. Hej Leva drömmen, tack för din kommentar. Jag tror att det är en del som kommer byta till XACT för risken är betydligt lägre och om avkastningen ligger på 4% finns det få anledningar att sitta med enskilda aktier. Visst kostar förvaltningen men det är priset för minskad risk. Har lagd till din sida förresten. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 7. Jag håller med. Jag sparar mycket tid på att bara ha XACT:en, preffar och svenska fonder samt några utländska etf.er.

  Jag la till dig. Tack

  /Leva drömmen

  SvaraRadera