söndag 11 juni 2017

Varför jag sparar och investerar - del 4

Mina första tre inlägg behandlade mer grundläggande frågor om varför jag försöker lägga undan så mycket pengar som möjligt, dessa tankar var såtillvida av allmän karaktär att var och en antagligen kunde skriva under det mesta. Funderingar som är fundamentala och allmängiltiga. I den fjärde delen ska jag nu bli mer konkret i den meningen att jag ska ta reda på vart allt investerande slutligen ska leda till. För att förstå den följande tanken behövs en liten återblick till tiden strax efter murens fall.

„Såg du nåt badrum?“ frågade min dåvarande sambo efter att vi hade kommit hem från visningen av ett gammalt fint sent 1800-talshus. Frågan var retorisk, vi visste innan att huset saknade vatten och avlopp, och detta är ju tydligen en förutsättning för att ha kök, toa eller badrum. Nej, frågan bekräftade bara fascinationen inför det faktum att komma över ett nästan anakronistiskt hus, i alla fall om man såg detta med våra tyska storstansögon. Kakelugnar, vedspis, spegeldörrar och glasveranda – husets attribut försatte oss i en annan tid och det rådde inget tvivel om att vi skulle köpa huset, och ett mindre men ännu äldre till som råkade befinna sig på samma tomt. Sagt och gjort och något år senare gick flyttlasset, inga nämnvärda pengar eller planer i bagaget, ungdomlig spontanitet i sin renaste form.


Även om det gick som det gick många år senare har jag behållit min inre förbindelse till denna sydsvenska trakt, till förkärleken till gamla bevarade hus utan dagens faciliteter, men med en substans och själ där nutidens fabrikstillverkade hus bara uppvisar brister. I dagens läge med jobb upp över öronen och med två småttingar brukar det bara bli en eller två gånger jag åker upp till Sverige. Inget emot att träffa gamla vänner och bekanta, men det finaste med kortresorna är fortfarande att fixa en vandring i den småländska naturen. I mitt jobb träffar jag dagligen tillräckligt många personer. Jag behöver följaktligen inget stort umgänge under semestern, det är perfekt med ensamheten och stillheten. Vad denna insikt med min motivering av sparande och investerande har att göra kommer i nästa avsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar