söndag 14 januari 2018

Kostolany - del 1


Jag kom på att jag är skyldig några rader om Andre Kostolany och hans bok Konsten att fundera över pengar. I det här avsnittet ska det först handlar om honom själv, inte någon biografi men ändå lite så att man vet, vem han var och varför man borde känna till honom.
Han föddes 1906 i Budapest i dåtidens Österrike-Ungern. Hans judiska föräldrar var tämligen välmående, pappan var framgångsrik företagare som tillverkade speciella spritdrycker. Andre fick en gedigen utbildning, familjen hade råd med anställda lärare. Avsikten var att bli konstkritiker, därför studerade han filosofi och konsthistoria. Pappan tyckte emellertid att han skulle göra praktik hos en nära vän i Paris, Adrien Perquel, som var en känd börsmäklare. 1924 flyttade Andre till Paris, mitt under den europeiska höginflationen. Volontärtiden avslutades i slutet av 1920-talet och från och med då var han frälst. Under nästan sju decennier skulle han arbeta och leva med börsen, och man kan väl lugnt påstå att han har sett det mesta.
Även om han var döpt i den katolska kyrkan, tog han det säkra före det osäkra och flydde 1940, strax efter tyskarna hade intagit Paris, via Spanien till USA, där han även ganska snart fick det amerikanska medborgarskapet. Några år efter kriget flyttade han tillbaka till Paris. Han skulle vara trogen staden fram till hans död 1999, han hade dock även andra bostäder i München och vid Cote d´azur. Men även rötterna fanns livslång kvar, för innerst inne såg han sig som ungersk patriot.

"Spekulera kan var och en - att göra det vid rätt tidpunkt, det är konsten!"
Även om han arbetade åt flera olika finansinstitut så såg han sig själv framförallt som spekulant och arbitragör. Förstnämnda begrepp har i dagens svenska en negativ konnotation. Inget kan vara mer fel än att ställa Kostolanys agerande mot Wikipedias beskrivning att en spekulant skulle investera för att få avkastning på kort tid. Även deras hänvisning till daytrading säger mycket om nutiden, och det är kanske onödigt att säga att Kostolany inte en dag utövade sig som daytrader. I del två om boken ska jag ge några exempel på vad han såg som spekulation.
De tyska medierna ville så småningom göra honom till en börsguru, något han tyckte var helt idiotiskt för ingen kan säga någonting om framtiden på börsen, eller som han uttryckte det: "Hela börsen hänger på om det finns fler aktier eller idioter". Men han var oerhört framgångsrik och produktiv. Han skrev inte mindre än 13 böcker, medverkade i många tv-program och skrev regelbundna kommentarer i den tyska ekonomitidningen Capital. Han var en eftersökt samtalspartner med förmågan att utan större förberedelse fritt kunde föra ett timslångt anförande, kryddad med erfarenheter, citat och anekdoter; utan papper eller Powerpoint. Underhållande och lärorikt på samma sätt.
Han är såklart en relikt av en svunnen tid, hans arbetssätt passade tiden där det inte fanns internet och snabb tillgång till information. Men han upplevde under sina sista år hur allt började förändras under 1990-talet, hur folk började investera under IT-boomen. Vad tyckte han med sin erfarenhet från nästan 70 år på börsen?

"Jag rekommenderar mina läsare inte bara att inte delta. Nej, jag förbjuder dem att göra det. Allt kommer sluta i en fruktansvärd krasch!"


 

2 kommentarer:

  1. Jag förmodar att "Spekulera kan var och en - att göra det vid rätt tidpunkt, det är konsten!" Är ett Kostolany citat? Jag vill gärna norpa det och lägga till i min samling på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förmodar rätt, en perfekt översättning!

      Radera