måndag 1 januari 2018

Preffens år

Vi började ju nyss ett nytt år och i vedertagen räkning kallar vi det för 2018. Kineserna befinner sig just nu i tuppens år, fram till den 15 februari 2018, med ledord som att arbeta hård samt att undvika risker. Kanske det sista har en liten koppling till det förväntade börsåret 2018, för många är tveksamma till börsens värdering och det som ska komma när centralbankerna Fed och ECB börjar lägga om kursen. 

I och med att amerikanska ETFer togs bort från handeln i stort sett hela EU är dörren stängd åt det hållet. Jag lyckades köpa lite sista veckan och ligger nu på en nivå jag känner mig bekväm mig. Enda nackdelen är att man köpte till dagens dollarkurs. Om den åker söderut lär kurserna tar stryk också. Så min motivering är främst de månatliga utdelningarna, med mina ETFer får jag dem i tre av månadens fyra veckor. 

Återstår bara preferensaktier för att jag köper inga stamaktier med dagens värdering till 3% DA. Om vi skulle få en ordentlig korrigering kommer jag väl ändra mig, men just nu känner jag mig inte motiverad. Min bestående preferens-portfölj, bestående av Akelius, Amasten, Heimstaden, Klövern, Sagax, K2A, Sdiptech och Volati, levererar i alla fall 6-7%, inga utdelningshöjningar jag vet, men utdelningar återinvesteras och följaktligen stiger beloppen. Jag ska alltså bara köpa dem och utropar 2018 till preffens år.

5 kommentarer:

 1. Skönt att du hann bunkra upp med ett gäng amerikanska ETFer. Har själv inga i portföljen men har haft en tanke på att eventuellt ta in något, nu behöver jag dock inte grubbla längre på det...

  Gott nytt preferensår Dividend500!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar, som vanligt är vi alla klokare om ett år, men någonstans måste man sig. Lycka till även till dig! Mvh Div500

   Radera
 2. Jag som trodde preffens år var 2017? Måste ha misstagit mig rejält! Ha ha, jo du gör helt rätt tycker jag. Avslutade ju min preffportfölj (den sköter sig själv) men känner att det kanske är dags att öppna upp för fortsatta investeringar trots allt, vi får se när jag tänkt över det några dagar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt med 2017 om man tänker på värdestegringen. Många preffar värderas ganska högt för närvarande, det är kanske lite sidled man kan förvänta sig i bästa fall. Min tanke är främst utdelningen, vill inte använda uttrycket bombmattan, för i motsats till många här gjorde jag militärtjänst och försiktig med att uttrycka mig i militära metaforer, men jag får i genomsnitt 8 utdelningar per månad som direkt återinvesteras, en ränta på ränta under året, så att säga. Ska äntligen nå över 30.000 för hela året, det är enda målet.

   Radera
 3. Jag fick en fin utveckling på min preff-portfölj i skrivande stund +16% Men det är för att jag även har Hemfosa stamaktie inblandad där. Oavsett så har jag låga GAV på preffarna och det gör ju att portföljen ligger + med så mycket som den gör. Ja sidled skulle jag också tippa på och som du skriver, det är utdelningen man vill åt och ett ständigt kassaflöde in är betydligt roligare att sköta än en flodvåg på våren.

  SvaraRadera