lördag 3 februari 2018

10.000 kronor

Jag läste idag ett intressant inlägg av utdelningssmålänningen, där en av tankarna var att även räkna in bland annat utdelningar i det omtalade begreppet sparkvot. Själv räknar jag inte med någon sparkvot; för det första känns det lite för krångligt för det andra blir det ingen kvot som skulle kunna mäta sig med andra utdelningsinvesterare, vilka lätt kommer över 50%.   

Inlägget inspirerade mig i alla fall att sätta upp ett nytt, lite småroligt investeringsmål som ska gälla framöver; att bara kolla på utdelningen känns lite futtigt. Om vi nu tar tanken med att räkna in utdelningen ska jag sätta upp ett månatligt investeringsmål på 10.000 kr. Det vill säga att om utdelningen ligger på 3.000 kr ska jag investera 7.000 kr. I januari gick det omedvetet jämnt upp, utdelningen på 4477 kr - jag räknar här brutto för tydligen får man 100% tillbaka - kompletterades med ett sparandet på 5.900 kr. Det betyder att om utdelningen ligger ganska lågt får jag investera mer pengar, och vice versa. På så vis sjunker så småningom nysparandet och om den månatliga utdelningen kommer upp i 10.000 kr behöver jag inte skjuta till nytt kapital; portföljen levererar 10.000 kr i månaden. Fin tanke, eller hur?    

2 kommentarer:

 1. Jag svarade på ditt bloggsvar på min blogg, men gör det här också.

  "Mitt långsiktiga sparkvotsmål inkl utdelningar är 0% (!). Detta uppnår jag när jag som pensionär lyfter och konsumerar hela min pension samt plockar ut hela min utdelning för konsumtion.

  Man kan säga att jag därmed definierat sparkvoten med slutmålet i åtanke."

  Med en sparkvot utan utdelningar skulle det som pensionär bli en negativ sparkvot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har förstått rätt är det samma tanke, alternativt har jag en fundering att konsumera hela sparkapitalet. Tack för kommentaren!

   Radera