lördag 5 januari 2019

Första utdelningar, uppdateringen av mina mål och lite pensionsprognos

Året har knappt börjat och redan har 3200 kr letat sig in på kontot. Allt investerades såklart, det blev några Saltängen, Sdiptech, NP3 och XACT Highdiv. Saltängen kommer med sin utdelning om några dagar och månaden kommer sluta på dryga 4200 kr, inte illa. XACT-fonden är verkligen min favorit. Jag har ofta funderat på om jag inte skulle investera i utdelningsaktien A eller B, som många andra bloggare gör, men jag ser ingen poäng i att ha dem två gånger för fonden har nästan alla aktier jag tänker på. Just nu har den en portföljandel på drygt 19%, på sikt ska den vara lite större.

Sedan uppdaterade jag mina mål för jag ville ha med fondsparandet här i Belgien också. Jag sparar några tusenlappar per månad och det är lite svårt att komma med definitiva mål. Grundtanken är dock att jag plockar ut under en sexårsperiod och att jag kommer göra slut på dem. Det blir alltså ingen 4%-regel, utan jag antar att fonderna växer med 4% i genomsnitt och då kan jag plocka ut 900 € per månad. Därefter är det dags att få pension både från Tyskland och Belgien. Tyvärr har båda länder inte kommit så långt som den svenska motsvarigheten   minpension.se men en försiktig prognos visar på ett belopp mellan 800-900 €. Från och med att jag fyller 64 blir det även svensk pension. Här visar prognosen på 4000 kr livet ut. Sedan får man inte glömma i sammanhanget att jag har en sidoinkomst via mitt lilla företag som generar just nu 5000 kr i månaden. 

Fonder, utdelningar, pension från tre olika länder samt eget företag, många bäckar små alltså.

5 kommentarer:

 1. Hej Dividen, hittade äntligen till din blogg nu, onekligen bra läsning. Lägger till den i min lista, du får gärna göra samma :).

  Något som jag undrat länge över, och som du kanske kan ge mig lite klarhet kring, är hur det fungerar med aktiesparande i Sverige när man är bosatt i utlandet? Jag vill minnas att Avanza och liknande mäklare ofta vill veta ens skattevistelse nämligen så här får du gärna utbilda mig lite. Funderar nämligen själv under de kommande åren på att jobba i utlandet lite. Tack på förhand! :)

  SvaraRadera
 2. Hej, och tack för din kommentar. Angående att jobba utomlands är väl först och främst var du tänker jobba. Jag har bara erfarenheten av Belgien som ett annat EU-land och här är det inga konstigheter. I fråga om investeringar är det dock exempelvis bra att tänka på att du inte kan ha ett ISK utan det är KF som gäller om man vill slippa kapitalskatten. Fördelen med sistnämnda är också att du inte måste deklarera, eller bättre sagt krångla, med utdelningar och försäljningar för det är ju Avanza eller Nordnet eller någon annan bank som äger tillgångarna. Det vill säga om jag får utdelningar eller har försäljningar i Sverige via ett vanligt fondkonto meddelas detta inom det europeiska samarbetet. Efter finanskrisen har EU gjort mycket för att varje stat får ta reda på var respektive invånare har sina pengar. Mvh Div500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjysst, tack för den informationen, det underlättar ju faktiskt. I mitt fall så är det någon av DACH-länderna som är mest troliga, dvs Schweiz är en möjlighet. Har du koll även på det landet?

   Radera
  2. Då jag själv är född och har bott i Tyskland är det här mest jag har koll på. Österrike har mycket gemensamt med Tyskland, och båda är EU-länder. Det blir alltså inget krångel. Schweiz står iofs utanför EU men tillämpar i praktiken samma regler. Så om du ska fortsätta investera i Sverige får du lägga allt i KF, det är bäst.

   Radera
  3. Ok, tack för det, då är det en självklar strategi framöver. Trevlig helg! :)

   Radera