lördag 4 januari 2020

Kvartil

Då har vi fått ett nytt år och jag välkommnar ett nytt medlem i fondfamiljen, nämligen Kvartils Allokering Balans A, en blandfond som består av drygt 20 ETF:er. En billig förvaltning och en väldans global riskspridning med 10000 företag, både iform av aktier och räntor. Jag ska spara ett mindre belopp varje månad och tidshorisonten är sju år. Fonden finns inte hos Avanza så jag öppnade ett konto hos dem. 

Länk till Kvartil

Nysparandet hos Avanza har ju upphört sedan länge. Portföljen utvecklades sämre än Stockholmsbörsen men det finns ju en del preffar och D-aktier som ger kassaflöde. Under året har jag gjort en förflyttning och andelen preffar och D-aktier ligger nu på 40 %, resten är fonder och några aktier där jag kör lite swingtrading, typ Investor. 
Utdelningen landade således under fjolåret. Men vinsten blev större räknad i portföljvärdet i och med att jag tjänade på börsuppgången. Avanzas sammanställning över mitt år visade på ofattbara 180.000 kr som portföljen hade växt, inklusive utdelningar på 35.475 kr. Om jag bibehåller fördelningen kommer årets utdelningar landar på 25.000 kr. Preffar och D-aktier har blivit ohyggligt dyra, så det tar emot jag köpa dem. 


Investeringarana i euro hos Degiro utvecklades även dem mycket bra. Ingen graf här men portföljen växte till 24.100 €, med andra ord en kvartsmiljon kronor. Det är främst den här ETF-portföljen som ska besparas under 2020, målsättningen är att landa mellan 35.000 och 40.000 € i slutet av året. 

2020 kommer också vara det sista året där jag kan spara i nuvarande omfattning. Jag har inte räknad på någon sparkvot men den lär ligga runt 30%. Jag har nu (äntligen) bestämt mig att från och med september 2021 arbeta deltid (50%). Då lär det inte finnas utrymme för att spara men det gör inte så mycket. Alla investeringarna ska arbeta sex år till sedan är det dags att säga hejdå till anställningen.

2 kommentarer:

 1. Härligt att se en så fin utveckling på dina investeringar. Jag önskar dig ett gott investerarår!

  Mvh /PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP, och tack för dina ord även om index gick mycket bättre. Även till dig ett gott 2020.
   MVH
   Div500

   Radera